ondragstart="return false" onselectstart="return false"

Tuesday, July 8, 2014

မွ်စ္နဲ႔က်န္းမာေရး

Written by ျမင့္ကုိဝင္း

မုတ္သုံဝင္စ မုိးဦးကာလမွာေတာ့ ျမန္မာႏုိင္ငံတစ္ဝန္းမွာ ‘မွ်စ္’ ကုိရာသီစာလုိ႔လည္း ေခၚႏုိင္ပါတယ္။ ဒီလုိအခ်ိန္မွာ ဝါး႐ုံပင္ေတြရဲ႕ေအာက္မွာ မွ်စ္စုိ႔ေတြ ထြက္ရွိေနတာပါ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြက မွ်စ္ကုိ ေၾကာ္ခ်က္ၿပီးဟင္းလ်ာအမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္စားေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မွ်စ္ေတြကုိ ေဆးဆုိး ထားတယ္ဆုိတဲ့သတင္းထြက္လာၿပီးေနာက္မွာ မွ်စ္ကုိစားဖုိ႔လက္တြန္႔သြားၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ေရာင္းပန္းလွေအာင္ ေဆးဆုိးထားတဲ့ မွ်စ္ကုိႀကိဳက္ၾကတာမုိ႔ ေစ်းသည္ေတြက မွ်စ္ကုိသဘာဝအ ေရာင္အတုိင္းမထားဘဲ အနီ၊ အဝါစတဲ့ အေရာင္ေတြဆုိးၿပီးေရာင္းၾကတာပါ။ ဆုိးေဆးေတြမွာ စားေဆး၊ ဆုိးေဆးဆုိတာ ခဲြျခားထားေပမယ့္ ဓာတုဆုိးေဆးေတြျဖစ္တာေၾကာင့္ ဘယ္ေလာက္ အႏၲရာယ္ကင္းတယ္ေျပာေျပာ အနည္းငယ္ေလာက္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေစပါ တယ္။ အေရာင္မလွေပမယ့္ သဘာဝအတိုင္း မွ်စ္ကုိေရနဲ႔ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ျပဳတ္ၿပီးမွ လုိသလုိ ဖန္တီးခ်က္ျပဳတ္စားသင့္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေဆးမဆုိးထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကုိေရြးခ်ယ္စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ရရွိလာႏုိင္တဲ့ က်န္းမာေရးစြမ္းပကားေတြကုိ ေဖာ္ျပလုိက္ရပါတယ္။

- အစာေခ်စနစ္က်န္းမာျခင္း

မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ေဝဒနာကုိ သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါကုိလည္း သက္သာေစပါတယ္။

- နာတာရွည္ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စ္စစ္မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ႏွလုံးေရာဂါအပါအဝင္ နာတာရွည္ေရာဂါေတြကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္ မွာပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလုံးက်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ပုိးသတ္အာနိသင္ရွိျခင္း

မွ်စ္မွာ ဖုိင္ကုိကမ္မီကယ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂတ္စ္မႈိတားအာနိသင္၊ ဗက္တီးရီးယား ဆန္႔ က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ကင္ဆာတား အာနိသင္တုိ႔ရွိၾကပါတယ္။

- ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း

မွ်စ္မွာ ပုိက္တက္စီယမ္ ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတုိးကုိက်ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟင္းတစ္ခြက္မွာ တစ္ ေန႔တာလုိအပ္တဲ့ ပုိတက္စီယမ္ပမာဏရဲ႕ ငါးပုံတစ္ပုံ ပါဝင္ေနပါတယ္။

- မေကာင္းေသာအဆီကုိ က်ေစျခင္း

မွ်စ္ဟာမေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာအဆီ (LDL) ကုိေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာကယ္လုိရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာ ခဏဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါ တယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ေတြကုိေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

- ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစျခင္း

မွ်စ္မွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ အူလႈပ္ရွားမႈကုိ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာတာရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္မႈမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ မွ်စ္ဟင္းတစ္ခြက္စားေပးရင္ တစ္ေန႔တာလုိအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပမာ ဏကုိ ရရွိေစပါတယ္။

- အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ရာသီစက္ဝန္းမွန္ေစျခင္း

မွ်စ္ေတြဟာ ရာသီစက္ဝန္းကုိ လႈံ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ရာသီမွန္မွန္လာေစပါတယ္။

- သည္းေျခအိတ္ကုိ က်န္းမာေစျခင္း

႐ုိးရာေဆးနည္းအေနနဲ႔ မွ်စ္ကုိသည္းေျခအိတ္ေဝဒနာေတြ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ အိမ္သုံးေဆးတစ္လက္ အေနနဲ႔အရင္ကအသုံးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

- ဒဏ္ရာငယ္မ်ားကုိ သန္႔စင္ေစျခင္း

မွ်စ္ရည္ဟာ ဒဏ္ရာငယ္ေတြကုိ သန္႔စင္ေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ သန္႔ရွင္းတဲ့မွ်စ္ရည္ကုိ ဒဏ္ရာေပၚ လိမ္းေပးရင္ အနာက်က္ျမန္ေစတယ္လုိ႔တခ်ဳိ႕က ယုံၾကည္ၾကပါတယ္။

- ေသြးထြက္ေနေသာ လိပ္ေခါင္းကုိ သက္သာေစျခင္း

လိပ္ေခါင္းက ေသြးထြက္ေနရင္၊ ဂႏုိဆီးပူေညာင္းက်ေရာဂါျဖစ္ေနရင္ မွ်စ္ကုိစားေပးပါက သက္သာေစ တယ္လို႔ တခ်ဳိ႕ကဆုိပါတယ္။

စံေတာ္ခ်ိန္သတင္းစာ

ဇြန္ (၁၄) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
http://www.maukkha.org/index.php/book-store/reading-room-maukkha/5627-2014-07-06-02-41-02

No comments:

Post a Comment